18033495 1282677191845428 1777004928963377811 n

PA geluidsinstallaties

0 2

PA geluidsinstallaties

Een PA-installatie (Public Address-installatie) is een systeem dat ontworpen is om geluid, zoals spraak of muziek, te versterken en te verspreiden over een groot gebied of naar een grote groep mensen. Dit type installatie wordt veel gebruikt in diverse omgevingen zoals concertzalen, sportstadions, kerken, conferentiecentra, scholen, en winkelcentra. Hieronder wordt een typische PA-installatie beschreven, inclusief de belangrijkste componenten en hun functies.

Componenten van een PA-installatie

Microfoons:

 • Bedrade microfoons: Deze worden direct aangesloten op de mixer en bieden een betrouwbare geluidskwaliteit zonder risico op draadloze interferentie.
 • Draadloze microfoons: Deze bieden mobiliteit en flexibiliteit voor sprekers en artiesten. Ze kunnen handheld, lavalier (klem), of headsets zijn.

Mixer:

 • Functie: De mixer is het hart van de PA-installatie en combineert verschillende audio-ingangen (zoals microfoons, muziekinstrumenten en mediaspelers). Het stelt de gebruiker in staat om het volume, de toon en andere audio-eigenschappen te regelen.
 • Types: Mixers variëren van eenvoudige, analoge modellen tot complexe, digitale mixers met uitgebreide functies zoals effecten, equalizers en signaalrouting.

Versterkers:

 • Functie: Versterkers versterken het audiosignaal van de mixer tot een niveau dat geschikt is voor de luidsprekers.
 • Types: Er zijn geïntegreerde mixers/versterkers en aparte versterkers, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het systeem.

Luidsprekers:

 • Full-range luidsprekers: Deze luidsprekers dekken een breed frequentiebereik en zijn geschikt voor het meeste geluid.
 • Subwoofers: Deze luidsprekers zijn gespecialiseerd in lage frequenties en verbeteren de basweergave van het systeem.
 • Monitor luidsprekers: Deze zijn gericht op de artiesten of sprekers, zodat zij zichzelf en de mix kunnen horen.

Kabels en Connectoren:

 • Audiokabels: Voor het verbinden van microfoons, mixers, versterkers en luidsprekers. Ze zijn essentieel voor de signaaloverdracht in het systeem.
 • Connectors: Zoals XLR, TRS (jack), en Speakon, afhankelijk van de apparatuur.

Signaalverwerking:

 • Equalizers (EQ): Deze worden gebruikt om de klankbalans van het geluid aan te passen.
 • Effectprocessors: Voor het toevoegen van effecten zoals reverb, delay en compressie.
 • Crossovers: Deze splitsen het audiosignaal in verschillende frequentiebereiken die naar specifieke luidsprekers worden gestuurd (zoals subwoofers en tweeters).


Installatie en Configuratie

Een PA-installatie begint met het opstellen van de microfoons en het aansluiten van alle audioapparatuur op de mixer. De mixer wordt vervolgens verbonden met de versterkers, die op hun beurt de luidsprekers aandrijven. Bij draadloze microfoons moet ervoor gezorgd worden dat de ontvangers goed zijn afgestemd op de zenders om storingen te voorkomen. Kabelmanagement is cruciaal om een veilige en nette installatie te garanderen.

Toepassingen

 • Evenementen en Concerten: Waar hoge kwaliteit en krachtig geluid nodig is voor muziek en spraak.
 • Conferenties en Vergaderingen: Voor duidelijke en verstaanbare spraakweergave.
 • Kerken en Gebedshuizen: Waar spraakverstaanbaarheid en muziekweergave beide belangrijk zijn.
 • Sportstadions: Voor aankondigingen en muziek tijdens evenementen.
 • Scholen en Universiteiten: Voor aankondigingen, ceremonies en evenementen.


Onderhoud en Service

Een goed onderhouden PA-installatie kan jarenlang meegaan. Regelmatig onderhoud, zoals het controleren van kabels, het reinigen van microfoons, en het updaten van software voor digitale mixers, helpt om de installatie in optimale staat te houden. Technische ondersteuning en een goed begrip van de werking van het systeem zijn essentieel voor probleemloze prestaties.

Een PA-installatie moet zorgvuldig worden ontworpen en geïnstalleerd om aan de specifieke behoeften van de ruimte en de gebruikers te voldoen. De juiste keuze van componenten en een professionele configuratie zorgen voor een effectieve en betrouwbare geluidsversterking.

Sol 4 Audio Bedrijfshal

De unieke kenmerken van Sol 4 Audio

Het team van Sol 4 is iedere dag gepassioneerd bezig met geluidsinstallaties.

 • Omdat onze bedrijfsactiviteiten vrijwel volledig bestaat uit de installatie van professionele geluidsinstallaties kunnen wij het installeren van de apparatuur snel, efficiënt en vakkundig uitvoeren en de overlast tot een minimum beperken.
 • Het team van Sol 4 is iedere dag gepassioneerd bezig met geluidsinstallaties.
 • Alle componenten die wij leveren zijn voorzien van 5 jaar fabrieksgarantie (tenzij anders vermeld).
 • Om de continuïteit te waarborgen hebben wij eventueel vervangende componenten snel (veelal uit voorraad) beschikbaar.
 • Oude apparatuur voeren wij gratis af en worden gerecycled.
 • Alle medewerkers van Sol 4 zijn VCA++ en TUV Hoogwerker gecertificeerd.
 • Wij realiseren zo’n 200 geluidsinstallaties per jaar voor bedrijven, en omdat altijd alles maatwerk is, zijn al onze projecten uniek en uitdagend.
 • Door onze jarenlange ervaring en kennis van huidige audiotechnieken kunnen wij bij een eerste kennismaking en locatiebezoek altijd direct de juiste oplossing voorstellen, passend bij de situatie.

Eigenaar Peter van Beek zorgt samen met zijn team voor het mooiste eindresultaat. “Aan de telefoon roep ik altijd dat we niet anders doen, en kunnen, dan geluidsinstallaties maken. Op basis van mijn kennis én de specifieke situatie (machine- en omgevingsgeluid en persoonlijke wensen) bij de klant kan ik al een inschatting maken van wat er aan speakers nodig is voor een mooi geluid! Dit is echt ontstaan door de jarenlange ervaring en de hoeveelheid projecten die wij realiseren.”

Duimen omhoog
36351931 1716903398422803 674715533723041792 n

Op zoek naar muziek op de werkvloer? Wij doen niets anders dan geluidsinstallaties realiseren!

Op zoek naar muziek op de werkvloer? Wij doen niets anders dan geluidsinstallaties realiseren!

Het is mogelijk om verschillende geluidsniveaus in verschillende zones te creëren.

Verschillende audiobronnen op verschillende plekken? Ook dit is mogelijk!

Voor 250 verschillende bedrijven monteren we zo'n 2500 luidsprekers per jaar!

Wij werken onder andere voor:

Alphatron
Evelo logo pms 1024x364 1
Groenewegen nieuw logo zonder Delft transparant
Op het veld
RB logo met slogan  kopie
Radio fm icon

RADIO EN MUZIEK

Internettuners zitten in vrijwel ieder project.. Hiermee is het mogelijk om kraakhelder radio te luisteren van vrijwel iedere radiozender ter wereld. Andere audiobronnen die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld: FM/DAB+ radio’s, Spotify Connect en Bluetooth.

Microphone voice icon

OMROEP-INSTALLATIE

Met een omroepmicrofoon is het mogelijk om boodschappen om te roepen over de  geluidsinstallatie.
Voorafgaand klinkt er een vriendelijke ding-dong. Dit geeft de boodschap extra attentiewaarde mee.

Clock with white face

PAUZE-SIGNALERING

Sol 4 levert systemen om geautomatiseerde geluiden te spelen. Met een planning op basis van dag en tijd kunnen wij audio, met zowel spraak als een geluid afspelen. Ook handmatig starten van geluid is mogelijk. Bijvoorbeeld met een balie-bel.

Fire

BMI en GBS

Onze apparatuur beschikt over prioriteitsbepaling. Hierdoor is het mogelijk om de geluidsinstallatie automatisch uit te schakelen als de brandmeldinstallatie (BMI/BMC) ingeschakeld wordt, of de hele installatie uit te schakelen via een GBS.

Meer weten? Wij komen graag vrijblijvend bij u langs.

Neem contact met ons op voor vragen en tarieven. Wij voorzien u graag van alle informatie!

Sol 4 V.O.F. 
Hoog-Harnasch 26
2635 DL Den Hoorn

015-8896709
info@sol4.nl

Stel een vraag

Wat onze klanten zeggen

WhatsApp Image 2018 10 18 at 14.13.44

Fruit op je werk

Ron van der Horst, Facilitair manager: In Moordrecht maken wij al langer en naar tevredenheid gebruik van de door SOL4 geïnstalleerde muziekinstallatie. Deze is voor onze collega’s in de productiehal die dagelijks het fruit verpakken voor onze klanten erg belangrijk.

Toen ik onlangs in onze nieuwbouw locatie in Zwolle kwam miste ik daar de verdeling van de muziek in onze productiehal, daarna direct met Peter van Beek contact opgenomen en direct was er een fijn en duidelijk contact over de te plaatsen nieuwe SOL4 muziekinstallatie voor Zwolle. Na een paar keer kort overleg is de installatie nu geplaatst en de collega’s in Zwolle (en ik zelf ook ) zijn er erg blij mee omdat de muziek nu mooi verdeelt wordt via de aanwezige speakers en niet meer zoals het ervoor over een speaker die op een centrale plek stond, met als resultaat  een beter verdeeld en rustiger geluidsniveau in onze productiehal geeft. Wij zijn erg tevreden over het directe contact, de installatiewerkzaamheden en het eindresultaat voor Zwolle, Peter bedankt zover en zeker tot een volgende keer.

20240613 122624818 iOS

De Oliebron

Jaap van Beek, Manager Operations:  "SOL4 is de perfecte partner voor je geluidsinstallatie als je zoekt naar snelle en goed installatie, een competitieve prijs, en een partij die pragmatisch meedenkt. Ik vroeg aan Peter of het mogelijk was om in 3-4 weken de volledige installatie te doen bij ons eerste contact. Met goed overleg was onze installatie uiteindelijk binnen 3 weken geïnstalleerd, inclusief het bestellen van onderdelen! Het grote voordeel van SOL4 is dat ze zowel de materialen leveren als de installatie doen - hierdoor maken ze altijd plannen die ook goed en snel uitvoerbaar zijn. Ik zou SOL4 aan elk bedrijf aanraden!"

WHC 785x0 c default

Lentiz MBO Westland

"We kunnen ons publiek nu duidelijk toespreken. De verstaanbaarheid is fantastisch."

ISERO B.V.

STRENG GROWERS

Focus

100% FOCUS OP (100 VOLT) GELUIDSINSTALLATIES

Keuze

MERK ONAFHANKELIJK SPECIALIST

Voorraad

EIGEN VOORRAAD, KORTE LEVERTIJDEN

Onderhoud

VOOR ONDERHOUD EN STORINGEN ALTIJD BEREIKBAAR

Contact

Sol 4 V.O.F. 
Hoog-Harnasch 26
2635 DL Den Hoorn

Telefoon: 015-8896709
E-mail: info@sol4.nl

Website ontwerp en realisatie: SIER Activiteiten