15541972 1165406473572501 1801499363933339343 n

Blog

gratis advies aanvragen
DSC01015

Centrale geluidsinstallatie draagt bij aan de veiligheid op de werkvloer

15-04-2024

De belangrijkste eis van een geluidsinstallatie is het afspelen van muziek of radio. Echter zijn de mogelijkheden van centraal gestuurde geluidsinstallaties veel groter. Door het toevoegen van verschillende elementen draagt de installatie niet alleen bij aan de sfeer op de werkvloer, maar ook aan de veiligheid en communicatie met de medewerkers.

De geluidsinstallaties die Sol 4 Audio opbouwt bestaan vaak uit meerdere niveaus in de audiobronnen. Ieder niveau heeft een andere prioriteit.

Prioritylevel 1: Brandmeldinstallatie / brandmeldcentrale
Prioritylevel 2: Omroepmicrofoon
Prioritylevel 3: Microfoon / PLC Sturing / pauze-alarmering
Prioritylevel 4: Radio of vergelijkbare audiobron.

Bijvoorbeeld: Bij het afgaan van het pauze-alarm wordt de radio uitgeschakeld. Na het alarm wordt deze weer ingeschakeld (Prio 4 ten opzichte van Prio 3). Bij het afgaan van het brandalarm worden alle onderliggende audiobronnen stil gezet en zijn onbruikbaar.

Ieder prioriteitsniveau kent een eigen volumeregeling. Zo klinkt een alarm vaak harder dan de radio.

Prioritylevel 1:

UITSCHAKELING OF ALARMSIGNAAL VANUIT BRANDMELDINSTALLATIE.

De apparatuur die Sol 4 selecteert in de projecten beschikken vaak over prioriteitsbepaling. Met deze optie is het mogelijk om de geluidsinstallatie automatisch uit te schakelen als de brandmeldinstallatie (BMI/BMC) ingeschakeld wordt. Indien de brandmeldcentrale over deze optie beschikt kan aan onze apparatuur ook een audiosignaal op lijn-niveau aangeboden worden welke afspeelt zodra deze schakeling gemaakt wordt.

Prioritylevel 2:

OMROEPMICROFOON

Met een omroepmicrofoon is het mogelijk om boodschappen om te roepen over de centrale geluidsinstallatie. Met onze systemen is er vooraf een vriendelijke ding-dong hoorbaar. Dit geeft de boodschap extra attentiewaarde mee.

VOIP TELEFONIE

Steeds meer bedrijven gebruiken PBX cloud-telefonie (VOIP). Met special modules is het mogelijk om te bellen naar een bepaald nummer en hiermee te kunnen omroepen binnen het bedrijf. Ook hieraan kan een ding-dong geluid vooraf gaan.

Prioritylevel 3:

MICROFOON

Met een microfoon is het mogelijk om bijvoorbeeld een groep mensen toe te spreken met belangrijke mededelingen of een werkinstructie.

PLC AANSTURING (VOOR GEAUTOMATISEERDE AUDIOBOODSCHAPPEN OF GELUIDEN)

Sol 4 audio heeft apparatuur welke zowel binair als via TCP/IP, commando’s kan omzetten naar een vooraf opgenomen audioboodschap. Zo is het mogelijk om de achtergrondmuziek te onderbreken bij een storing waarna ook direct hoorbaar wordt waar er een storing is ontstaan.

TIJDSGESTUURDE AUDIOBOODSCHAPPEN EN AUDIOSIGNALEN

Schoolbel, pauze-alarm, commerciële boodschappen, openings- en sluitingstijd boodschap, enzovoorts. Allemaal voorbeelden van audioboodschappen in de vorm van gesproken woord of geluid dat afgespeeld kan worden. Deze boodschappen kunnen afgespeeld worden volgens een planning. Sol 4 beschikt over de apparatuur om dit via een zeer uitgebreide agenda, eenvoudig te kunnen programmeren.

HANDMATIG STARTEN VAN AUDIOSIGNALEN.

Een grote rode knop voor het afspelen van een alarmgeluid bij ontruiming of bij een BHV oproep. Hier zijn vele mogelijkheden in. Deze systemen maken wij op maat. Standaard kunnen wij tot wel 15 verschillende knop-start audio fragmenten afspelen. Maar met een tablet en een speciale app kunnen dit er zelfs honderden zijn.

(BINNENKORT BESCHIKBAAR) TEKST-TO-SPEECH.

Veel mensen hebben angst om door een microfoon te praten. Het antwoord hierop is binnenkort beschikbaar. Sol 4 Audio komt een met audioplayer waarmee het mogelijk is om een tekst in te typen op een webpagina waarna na met één druk op de knop de tekst wordt uitgesproken door de geluidsinstallatie. Deze techniek zit momenteel in de laatste testfase en zal binnenkort beschikbaar zijn.

Prioritylevel 4:

RADIO OF VERGELIJKBARE AUDIOBRON.

In 95% van onze projecten voorzien wij in een internettuner. Hiermee is het mogelijk om kraakhelder radio te luisteren van vrijwel iedere radiozender ter wereld. Andere audiobronnen die gebruikt kunnen worden in dit prioriteitsniveau zijn bijvoorbeeld: FM/DAB+ radio’s, Bluetooth, CD-spelers, Computer en tablet.

Prioritylevel 1 en 2: altijd hoorbaar!

24 VOLT

Centrale geluidsinstallaties hebben een mogelijkheid om lokaal het volume te sturen middels volumeregelaars. Bijvoorbeeld per afdeling of voor iemand die bij een specifieke machine staat. Medewerkers hebben ook de mogelijkheid om het geluid helemaal uit te zetten. Vanuit onze versterkers is het mogelijk om een 24 volt kabel te leggen tussen de versterker en de volumeregelaars. Dankzij deze kabel is het mogelijk om voor Prioritylevel 1 en 2 de stand van de regelaar te overbruggen. Als de radio niet meer hoorbaar is omdat het volume op 0 staat, dan klinkt het brandalarm of omroepmicrofoon nog steeds door de luidsprekers.

Radio fm icon

RADIO EN MUZIEK

Internettuners zitten in vrijwel ieder project.. Hiermee is het mogelijk om kraakhelder radio te luisteren van vrijwel iedere radiozender ter wereld. Andere audiobronnen die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld: FM/DAB+ radio’s, Spotify Connect en Bluetooth.

Microphone voice icon

OMROEP-INSTALLATIE

Met een omroepmicrofoon is het mogelijk om boodschappen om te roepen over de  geluidsinstallatie.
Voorafgaand klinkt er een vriendelijke ding-dong. Dit geeft de boodschap extra attentiewaarde mee.

Clock with white face

PAUZE-SIGNALERING

Sol 4 levert systemen om geautomatiseerde geluiden te spelen. Met een planning op basis van dag en tijd kunnen wij audio, met zowel spraak als een geluid afspelen. Ook handmatig starten van geluid is mogelijk. Bijvoorbeeld met een balie-bel.

Fire

BMI en GBS

Onze apparatuur beschikt over prioriteitsbepaling. Hierdoor is het mogelijk om de geluidsinstallatie automatisch uit te schakelen als de brandmeldinstallatie (BMI/BMC) ingeschakeld wordt, of de hele installatie uit te schakelen via een GBS.

Focus

100% FOCUS OP (100 VOLT) GELUIDSINSTALLATIES

Keuze

MERK ONAFHANKELIJK SPECIALIST

Voorraad

EIGEN VOORRAAD, KORTE LEVERTIJDEN

Onderhoud

VOOR ONDERHOUD EN STORINGEN ALTIJD BEREIKBAAR

Contact

Sol 4 V.O.F. 
Hoog-Harnasch 26
2635 DL Den Hoorn

Telefoon: 015-8896709
E-mail: info@sol4.nl

Website ontwerp en realisatie: SIER Activiteiten