Tel
 

Geluidsinstallatie, Brandverzekering, Buma/Stemra en SENA. Hoe zit het?

Geluidsinstallatie, Buma/Stemra en SENA en Brandverzekering. Hoe zit het?

95% van werkend Nederland vindt werken met muziek leuker en meer dan 80% van de mensen zegt harder te werken met het juiste achtergrondgeluid. Muziek draagt bij aan een gezellige werksfeer. Radio luisteren is daarbij onverminderd populair en zorgt voor de nodige arbeidsvreugde. Maar hoe zit het nu precies met de brandverzekering en de Buma/Stemra en SENA?

 

Brandverzekering

Bijna wekelijks krijgen wij aanvragen van bedrijven voor centrale geluidsinstallaties omdat deze een aantekening hebben gehad op het rapport Inspectie brandbeveiliging. Vaak komt dit voort uit de behoefte aan muziek op de werkvloer van medewerkers. Als de werkgever hier niet in faciliteert nemen medewerkers vaak zelf verouderde apparatuur van thuis mee naar het werk. Omdat dit niet brand technisch te controleren is, zijn de verzekeraars hier niet blij mee.

De centrale geluidsinstallaties die Sol 4 aanlegt worden gemonteerd conform NEN1010 en zijn te keuren volgens NEN3140. De apparatuur die wij selecteren is gemaakt voor professioneel en intensief gebruik. Geluidsapparatuur voor thuis is vaak niet berekend op de hogere vermogens welke nodig zijn om in geluid te voorzien op de werkvloer. Reden genoeg om te kiezen voor een professioneel geluidssysteem voor op de werkvloer. Dit geeft een structurele vermindering van de kans op brandgevaar.

 

Bijkomend voordeel zijn ook de kosten voor Buma/Stemra en SENA
Buma/Stemra en SENA hebben een tariefstructuur op basis van 2 pijlers: Het aantal FTE dat luistert en het aantal verschillende ruimtes met verschillende muziek. Voor losse radio’s wordt dan ook het basistarief berekend. Met een centrale geluidsinstallatie wordt één keer het basis tarief berekend op basis van het aantal FTE dat naar de muziek kan luisteren.

Voorbeeld:
Een bedrijf heeft op 15 werkruimtes, van thuis meegebrachte geluidsapparatuur staan. Hiervoor rekent de BUMA/Stemra een bedrag van +/- € 75,00 per 10 FTE die kunnen luisteren naar de betreffende geluidsinstallatie. Ook als er bijvoorbeeld maar 2 mensen naar luisteren. Bij 15 werkplekken kost dit dus ongeveer € 1125,00 per jaar.
Heeft een bedrijf één centrale geluidsinstallatie waar 26 tot 50 FTE naar luisteren, is dit bedrag € 296,96.
Rekenvoorbeeld is gebaseerd op niet-publiek toegankelijke ruimtes in fabrieken en kantoren en op een zelf afgesloten licentie bij Buma/Stemra.

 

6 REDEN OM TE KIEZEN VOOR EEN CENTRALE GELUIDSINSTALLATIE.

  • De beste geluidskwaliteit. Voor bedrijfshallen zetten wij veelal een internettuner in. Hiermee ontvangt u een kraakvrij digitaal signaal van top kwaliteit. Het kan niet kraken en klinkt daarom altijd prettig.
  • Multifunctioneel gebruik van een centrale geluidsinstallatie. (Achtergrond)muziek, omroep en pauze-alarmering kunnen over één geluidsysteem. Deze kan ook gekoppeld worden aan bijvoorbeeld een brandmeldcentrale. Een zeer efficiënte oplossing.
  • Perfecte dekking van muziek en omroep in uw hele bedrijfshal. Omdat wij een audioplan maken op basis van de kenmerken van het pand zorgen wij voor een egale dekking en optimale verstaanbaarheid.
  • Een systeem dat voldoet aan de ARBO geluidsnormen (<80 dB). In veel gevallen kunnen wij de geluidsinstallatie begrenzen zodat deze voldoet aan de normen. Zo is er op de werkvloer nog steeds de mogelijkheid om het geluid harder of zachter te zetten, maar altijd binnen de norm.
  • Geen overlast van losse radio’s. Ervaring leert dat losse radio's veel overlast veroorzaken op de werkvloer door verschillende zenders en geluidsniveaus. Een centrale geluidsinstallatie voorkomt een kakofonie van geluid.
  • Efficiënt communiceren met al uw medewerkers. Snel schakelen in een noodsituatie of iedereen bereiken kan met een centraal geluidssysteem.

Wij maken gebruik van cookies om uw browse-ervaring te verbeteren en ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt. Door verder te gaan, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over ons gebruik van cookies en hoe u deze kunt beheren.